Hormonale klachten
Gezond zwanger worden
PCOS
PMS/PMDD
Overgang
Gezond zwanger worden
Stellen die gezond leven, hebben eerder kans om zwanger te raken en een gezonde vrucht te dragen. Het zou mooi zijn als je minimaal drie maanden vóór de conceptie je voedingsstijl kan optimaliseren. Een gezonde bloedsuikerspiegel, slijmvliezen, goede vitamine/mineralen status, een gezond gewicht zijn heel belangrijk voor de start van een gezonde zwangerschap.
Even een praktijkvoorbeeld…
We komen in de praktijk veel mensen tegen met koemelkallergie en eczeem. Hier zie je een overzicht van de prevalentie van constitutioneel eczeem. Jonge kinderen komen het meest op consult bij de huisarts voor constitutioneel eczeem, ook wel atopisch eczeem genoemd. Bij atopisch eczeem komt de oorzaak van binnenuit en regelmatig is een disbalans in de darmflora de werkelijke ‘boosdoener’. Uit onderzoek blijkt dus dat mensen met voedselallergieën vaker een verstoorde darmbarrièrefunctie hebben. Ook zien we dat het aantal patiënten met constitutioneel eczeem (prevalentie) is in de periode 1990-2010 flink is gestegen. Via het volgende artikel is daar meer over te lezen
Mijn vraag als orthomoleculair diëtist is gelijk; als we weten dat eczeem te maken heeft met een disbalans in de darmflora, Waarom beginnen we dan niet vóór de conceptie om problemen zoveel mogelijk te voorkomen. Voorkomen is beter dan genezen!
Ook is het raadzaam om eventuele gezondheidsproblemen van een aanstaande vader en moeder te behandelen vóór de zwangerschap. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat er geen sprake (meer) is van insulineresistentie, aangezien de kwaliteit van de alvleesklier functie wordt meegegeven aan de foetus.
Mede door insulineresistentie kan overgewicht of obesitas ontstaan. Bij overgewicht vóór de zwangerschap is er een groter risico op complicaties tijdens de zwangerschap en de bevalling. Denk aan hoge bloeddruk, een hoog geboortegewicht en zwangerschapsdiabetes. De kans op zwangerschapsdiabetes is zelfs vier keer zo groot bij obesitas.
Naast de insulinefunctie en een gezonde bloedsuikerspiegel is daarnaast de optimalisatie van vitamines en mineralen in het lichaam belangrijk. Een tekort aan bepaalde vitamine zijn in verband gebracht met een verhoogd risico op vruchtbaarheidsstoornissen en miskramen.
Als laatste, maar niet minder belangrijk zoals je aan het praktijkvoorbeeld kunt zien; onze darmen en gezonde slijmvliezen in het lichaam! Het slijmvlies in ons lichaam loopt van de mond tot de kont. Het heeft een beschermt ons lichaam en onze organen. Aandoeningen van een ongezond slijmvlies zijn bijvoorbeeld astma, allergieën en eczeem en ontstekingen. Ook onvruchtbaarheid en miskramen kunnen het gevolg zijn van een aangetast slijmvlies. In de praktijk kijken wij goed naar het maag- en darmslijmvlies. Om de darmen te onderhouden zijn goede vetten, vezels, mineralen, vitaminen en eiwitten heel belangrijk.
Programma Kinderwens
Het programma richt zich op:
Duur programma: 3 maanden
Meer informatie over de kosten van het programma, klik hier
T/m december 2019 kun je nog gebruik maken van de actie!
– Voeding ‘de basis’ optimaliseren (eiwitten, koolhydraten, goede vetten en vezels) middels een praktische dag/weekmenu en bijbehorende recepten en praktische ideeën die bij jullie passen
– Bereiken van een gezond(er) gewicht
– Bloedsuikerspiegel van de man en vrouw
– Maag-darmslijmvlies en darmfunctie- en flora van de man en vrouw
– Zuurgraad van de vrouw
– Optimalisatie van vitamines en mineralen
Wat kun je verwachten?
– Een individueel voedingsadvies gebaseerd op bovenstaande factoren
– Variatielijst en recepten
– Suppletie advies
Het is mogelijk om met voeding de gezondheid van de aanstaande moeder te optimaliseren zodat zij in goede conditie begint aan de zwangerschap!
PCOS
Tussen de 5 en 10% van de vrouwen heeft last van PCOS (het PolyCysteus Ovarium Syndroom).
Er wordt gesproken van PCOS als er 2 van de 3 criteria aanwezig zijn:
– minder dan twee menstruatie binnen 3 maanden
– Te veel mannelijke hormonen; hyperandrogenisme (overmatige aanwezigheid van mannelijke hormonen wat zich kan uiten in overbeharing maar ook haaruitval op het hoofd, acné)
– Vorming van cystes in de eierstokken (vaak met een echo beoordeeld)
Door verschillende oorzaken kan een vrouw met PCOS ook overgewicht hebben. Dit komt bij 40% van de vrouwen met PCOS voor. Het hoge testosterongehalte kan een oorzaak zijn, maar ook de insuline-resistentie welke voorkomt bij een deel van de vrouwen met PCOS. Klik hier om er meer over te lezen.
Mogelijke verschijnselen van PCOS
Onregelmatige ovulatie of geen ovulatie (eisprong)
Onregelmatig of niet menstrueren
Vruchtbaarheidsprobleem
Overgewicht
Overbeharing
Kaalheid
Acné
Insuline resistentie
Er zijn meerdere symptomen verbonden maar deze hoeven niet allemaal tot uiting te komen bij elke vrouw. Het beeld van dit syndroom verschilt dus per individu.
Gezondheidsrisico’s
Overgewicht gaat vaak samen met een verminderde gevoeligheid voor de insuline die het lichaam produceert (insuline-resistentie). Alle glucose die via de voeding binnenkrijgt geeft een seintje aan het lichaam om insuline te gaan afscheiden om het glucose op een normaal niveau te houden. Een voortdurend hoge insulineproductie verstoort de stofwisseling waardoor je mogelijk diabetes mellitus type II kunt krijgen. Het risico op deze aandoening kan verminderd worden door een gezond gewicht te bereiken, een gezond voedingspatroon aan te houden en de insuline resistentie aan te pakken!
Vrouwen met PCOS hebben meer kans op hart- en vaatziekten. Dit kan komen omdat 40% van deze vrouwen last heeft van overgewicht, maar ook doordat ze, onafhankelijk van het lichaamsgewicht, vaak een te hoge bloeddruk en een te hoog cholesterolgehalte hebben. Ook hier kunnen gewichtsverlies, dieetveranderingen de verhoogde kansen verlagen!
Waarom naar een diëtist?
Het is nog niet helemaal duidelijk wát de oorzaak is van PCOS, het verhoogde testosteron gehalte of de insulineresistentie. Daarom bied ik een programma aan waarin we beide hormonale disbalansen aanpakken.
PCOS programma:
Voor PCOS is een speciaal programma ontwikkeld die je kunt volgen in de praktijk waarin we op maat advies geven gericht op bovenstaande punten en uw situatie en klachten.
Duur programma: 3 maanden
Meer informatie over de kosten van het programma, klik hier
T/m december 2019 kun je nog gebruik maken van de actie!
– Het bereiken van een gezond gewicht
– Hormonaal disbalans aanpakken (insulineresistentie en/of testosterongehalte)
– Eventuele tekorten in de voeding (eiwitten, goede vetten, vezels, vitamines/mineralen) aanvullen
Vóór het eerste gesprek kun je een uitgebreide vragenlijst invullen. Dit gaat over alle factoren die van belang kunnen zijn. Denk aan de voeding, slaap, stress, beweging. Ook krijgen we hierbij al inzicht in jouw hormoonbalans. Aan de hand van een symptomen analyse zal ik vervolgens een persoonlijk adviesplan voor je opstellen.
In gesprek twee ontvang je jouw persoonlijke voedingsadvies welke inzicht geeft in:
o Welke hormonale disbalansen mogelijk bij jou aanwezig zijn
o Welke voeding je wél, met mate kunt eten of welke voeding je beter kunt vermijden
o Praktisch ‘menu’ met voorbeelden hoe je zou kunnen eten en bijbehorende recepten
o Mijn advies voor eventuele suppletie als dit nodig is.
o Advies voor gezonde beweging, stressreductie en een goed slaap patroon (indien nodig).
In gesprek drie gaan we evalueren en monitoren welke veranderingen optreden. Dit doen we aan de hand van een vragenlijst. Het is verstandig om meerdere maanden en cyclussen af te wachten hoe je lichaam hierop reageert. Wanneer blijkt dat er meer consulten nodig zijn en de consulten van de drie maanden allemaal verbruikt zijn, dan zijn losse consulten ook mogelijk.
PMS/PMDD
Het premenstrueel syndroom (PMS) is een groep klachten of symptomen die vlak voor de menstruatie kan optreden. Zo’n 4 % van de vrouwen tussen de 16 en 40 jaar heeft regelmatig last van PMS.
Mogelijke verschijnselen van PMS/PMDD
– huilbuien
– hartkloppingen
– duizeligheid
– opgezwollen borsten of buik
– hoofdpijn
– constipatie
– vermoeidheid
– buikpijn en krampen
– Soms angst- en/of depressieve gevoelens, prikkelbaarheid, nervositeit en een kort lontje.
Wat kan een diëtist betekenen?
Vóór het eerste gesprek kun je een uitgebreide vragenlijst invullen. Dit gaat over alle factoren die van belang kunnen zijn. Denk aan de voeding, slaap, stress, beweging. Ook krijgen we hierbij al inzicht in jouw hormoonbalans. Aan de hand van een symptomen analyse zal ik vervolgens een persoonlijk adviesplan voor je opstellen.
In gesprek twee ontvang je jouw persoonlijke voedingsadvies welke inzicht geeft in:
o Welke hormonale disbalansen mogelijk bij jou aanwezig zijn
o Welke voeding je wél, met mate kunt eten of welke voeding je beter kunt vermijden
o Praktisch ‘menu’ met voorbeelden hoe je zou kunnen eten en bijbehorende recepten
o Mijn advies voor eventuele suppletie als dit nodig is.
o Advies voor gezonde beweging, stressreductie en een goed slaap patroon (indien nodig).
Er wordt veronderstelt dat PMS klachten verband houden met de progesteronspiegel in de twee weken voor de menstruatie. Een orthomoleculair diëtist weet welke voeding hierop invloed heeft. Ook een tekort aan B6 en magnesium geeft aanleiding voor PMS klachten. Daarnaast zijn voldoende eiwitten, koolhydraten en omega-3 vetten heel belangrijk. De diëtist kan precies aangeven uit welke bronnen je deze stoffen kan halen en of suppletie zinvol is en welke vorm dan goed opneembaar is.
In gesprek drie gaan we evalueren en monitoren welke veranderingen optreden. Dit doen we aan de hand van een vragenlijst. Het is verstandig om meerdere maanden en cyclussen af te wachten hoe je lichaam hierop reageert.
PMS Programma
Voor PMS is een speciaal programma ontwikkeld die je kunt volgen in de praktijk waarin we op maat advies geven gericht op bovenstaande punten en uw situatie en klachten.
Duur programma: 3 maanden
Meer informatie over de kosten van het programma, klik hier
T/m december 2019 kun je nog gebruik maken van de actie!
Overgang
De overgang is niets meer en niets minder dan het stoppen van de eicel activiteit en de overgang van de vruchtbare fase naar de onvruchtbare fase. Deze fase is een heel proces en kan ook al 5 jaar voor de ‘menopauze/laatste menstruatie’ beginnen. Gemiddeld is dit op 51e leeftijd volgens de statistieken. De menopauze is de laatste menstruatie. De productie van vooral oestrogeen wordt langzaam minder. Dat kan op de natuurlijke manier, maar ook vanwege een operatie of een medische behandeling.
Mogelijke verschijnselen van de overgang
– opvliegers
– droge ogen- neus, mond
– Vaginale droogte (slijmvliezen)
– spier en gewrichtsklachten
– Slijmbeurs- of peesschedeontsteking
– stemmingswisselingen
Wat kan een diëtist betekenen?
Vóór het eerste gesprek kun je een uitgebreide vragenlijst invullen. Dit gaat over alle factoren die van belang kunnen zijn. Denk aan de voeding, slaap, stress, beweging. Ook krijgen we hierbij al inzicht in jouw hormoonbalans. Aan de hand van een symptomen analyse zal ik vervolgens een persoonlijk adviesplan voor je opstellen.
In gesprek twee ontvang je jouw persoonlijke voedingsadvies welke inzicht geeft in:
o Welke hormonale disbalansen mogelijk bij jou aanwezig zijn
o Welke voeding je wél, met mate kunt eten of welke voeding je beter kunt vermijden
o Praktisch ‘menu’ met voorbeelden hoe je zou kunnen eten en bijbehorende recepten
o Mijn advies voor eventuele suppletie als dit nodig is.
o Advies voor gezonde beweging, stressreductie en een goed slaap patroon (indien nodig).
In gesprek drie gaan we evalueren en monitoren welke veranderingen optreden. Dit doen we aan de hand van een vragenlijst. Het is verstandig je lichaam de tijd te geven, vooral wanneer er stress klachten aanwezig zijn.
Overgang Programma
Voor de overgang is een speciaal programma ontwikkeld die je kunt volgen in de praktijk waarin we op maat advies geven gericht op bovenstaande punten en uw situatie en klachten.
Duur programma: 3 maanden
Meer informatie over de kosten van het programma, klik hier
T/m december 2019 kun je nog gebruik maken van de actie!