• Europaplein 3 1131 ZK Volendam
  •      Vragen? Neem contact op     0633028029    
Waarmee kan ik je helpen?

Maag-darmklachten

Maag-darmklachten:

Maagdarmklachten
Maag- en darmproblemen komen in alle leeftijdscategorieën voor.

Darmklachten en darmgerelateerde klachten zoals PDS, diarree, obstipatie, winderigheid of een opgeblazen gevoel maar ook huidproblemen, depressie, allergieën, moeheid, auto immuunziekten, gewrichtsklachten, terugkerende blaasontstekingen kunnen mede voortkomen uit het niet goed functioneren van de spijsverteringskanaal.

Een goed en natuurlijk voedingspatroon is essentieel voor gezonde darmen. Hierbij geef ik kort uitleg over verschillende problemen die te maken hebben met de maag en darmen zoals stoelgangproblemen, Colitis Ulcerosa, ziekte van Crohn, PDS en het Fodmap – beperkte dieet.
Prikkelbare darm syndroom Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS), vroeger ook wel spastische darm genoemd, is een chronische darmstoornis, waarbij de beweeglijkheid (peristaltiek) van het darmstelsel chronisch is verstoord. De Engelse benaming is Irritable Bowel Syndrome (IBS). Dit syndroom wordt meestal geconstateerd door een (MDL) arts. Wat zijn de klachten? Klachten zijn een zeurende, krampachtige of stekende pijn in de buik. Opgeblazen gevoel en winderigheid komen veel voor en een wisselend ontlastingspatroon. Waarom naar een diëtist? Het is juist interessant hóe dit komt? Het is goed om te kijken naar de spijsvertering an sich. De hoeveelheid vezels in de voeding, het gebruik van goede vetten en vocht is cruciaal. Middels een klachten dagboekje, gebruik van de Bristol Stool Chart kunnen we de klachten goed bijhouden en kijken hoe het lichaam reageert.

Zijn er verder overgevoeligheden zoals intoleranties? Dit kan uitgezocht worden met een Fodmap – beperkt dieet of een intolerantie test (wanneer je kiest voor de orthomoleculaire aanpak).
Ziekte van Crohn De ziekte van Crohn wordt meestal vastgesteld door een maag-, lever-, en darmarts. De ziekte komt bij ongeveer 20.000 mensen in Nederland voor. Het is een ontstekingsziekte van het darmkanaal, vaak vooral van de overgang van de dunnen naar de dikke darm, maar het kan op iedere plaats van het darmkanaal voorkomen. Door de ontstekingen in het spijsverteringskanaal neem je niet alle voedingsstoffen op en is de kans op tekorten (bijvoorbeeld B12) groter dan bij mensen zonder de ziekte van crohn. Als gevolg hiervan kan vermoeidheid ontstaan. De belangrijkste klachten zijn diarree-aanvallen en bloed bij de ontlasting en buikpijn. Hier kun je kijken wat de ziekte van Crohn inhoudt en welke factoren een rol spelen. Van de vier factoren; erfelijkheid, immuunsysteem, omgeving en bacteriën, hebben we met onze levensstijl invloed op drie van deze factoren!

Waarom naar een diëtist? Als je klachten hebt die horen bij de ziekte van Crohn zoals buikpijn, diarree en bloed bij ontlasting, zou je misschien het eetpatroon kunnen aanpassen. Samen gaan we kijken welke producten wel en niet goed verdragen worden. Een diëtist weet welke voeding ontstekingen in het lichaam verergeren en welke juist verminderen. Ook is de diëtist extra alert of er voldoende stoffen binnen worden gekregen (vitamines/mineralen).
Colitis Ulcerosa Colitis ulcerosa is een ontstekingsziekte van de dikke darm. Colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn zijn beide chronische aandoeningen van het maag-darmkanaal. Colitis ulcerosa komt in tegenstelling tot de ziekte van Crohn alleen in de dikke darm voor. Ook zijn er mensen die alleen een ontsteking van de endeldarm hebben. De exacte oorzaak is onbekend maar er zijn verschillende factoren die een rol spelen. De slijmvliezen in de darmen beschadigen door een slechte spijsvertering, welke uiteraard met gezonde voeding te verbeteren is. Hier kun je kijken wat Colitis Ulcerosa inhoudt en welke factoren een rol spelen. Van de vier factoren; erfelijkheid, immuunsysteem, omgeving en bacteriën, hebben we met onze levensstijl invloed op drie van deze factoren! Waarom naar een diëtist? Een orthomoleculair diëtist weet goed hoe de slijmvliezen in het lichaam verbeterd kunnen worden. Welke stoffen zijn daar voor nodig? Welke producten zou je beter kunnen laten staan en welke zijn juist heilzaam? Samen gaan we kijken welke producten wel en niet goed verdragen worden. Een diëtist weet welke voeding ontstekingen in het lichaam verergeren en welke juist verminderen.

Ook is de diëtist extra alert of er voldoende stoffen binnen worden gekregen (vitamines/mineralen). Wanneer je kiest voor een orthomoleculaire aanpak is controleren op ontstekingsmarkers zoals C-reactief proteïne (CRP) en interleukine-6 (IL-6) ook mogelijk. Hierdoor kunnen we monitoren hoe de gezonde voeding effect heeft op het lichaam.
Stoelgangproblemen Stoelgangproblemen kunnen variëren van obstipatie (verstopping) tot diarree. Of een combinatie van deze twee. De stoelgang kent 7 verschillende types, aangegeven in de Bristol Stool Chart (zie hiernaast)
Last van obstipatie? Bij minder dan 3 keer ontlasting per week spreekt men van obstipatie. Vaak is de ontlasting ook harder. Dit kan gepaard gaan met lichamelijke klachten zoals een opgeblazen gevoel, buik – en hoofdpijn en moeheid. Last van diarreeklachten? Diarree is een versnelde passage van voedsel in de darmen. De ontlasting kan waterig zijn of helemaal vloeibaar. Dit kan gepaard gaan met darmkrampen. Bij diarree worden voedingsstoffen niet goed opgenomen in het lichaam. Dit kan weer klachten geven zoals vermoeidheid. De ontlasting en gepaarde klachten zeggen veel over de vertering van eiwitten, vetten en koolhydraten. Een voorbeeld is: een rottende eierenlucht kan duiden op een slechte vertering van eiwitten. Veel gasvorming kan duiden op gisting van slechte koolhydraten en wanneer men last heeft van plakkerige ontlasting kan dit duiden op een slechte vetvertering. Het is belangrijk dat allereerst voldoende vezels uit verschillende bronnen worden ingenomen via voeding. Ook voldoende goede vetten en vocht zijn belangrijk. Daarnaast is het belangrijk goed samen met de klant te kijken welke voedingsmiddelen wél en niet goed verdragen worden.

In de praktijk maken we gebruik van de Bristol Stool Chart en een klachtenboekje om dit goed te monitoren. Afhankelijk van de oorzaak maakt de diëtist een voedingsadvies op maat met oog voor persoonlijke voorkeuren welke voorziet wordt van alle macro- en micronutriënten.
Fodmap – beperkte dieet Wanneer het toevoegen van vezels, goede vetten en vocht geen verbetering geeft, zouden we het Fodmap – beperkte dieet in kunnen zetten om meer inzicht te krijgen. Wat zijn FODMAP’s? FODMAP is een afkorting. Elke letter staat voor een groep koolhydraten waarbij uit onderzoek is gebleken dat die voor klachten kunnen zorgen. Deze komen uit heel veel producten die we dagelijks eten, zelfs soorten groente en fruit kunnen klachten geven. Hoe werkt het dieet? Het dieet bestaat uit twee fases: de eliminatiefase en de herintroductiefase. In de eliminatiefase worden de FODMAP’s weggelaten uit de voeding. Hierna worden per week de producten één voor één getest in de herintroductiefase. Dan kom je erachter voor welke producten je gevoelig en ongevoelig bent en hoevéél van het product wel of geen klachten geven. In deze fase leer jij je lichaam beter kennen, voor altijd.